Dişleri çevreleyen yumuşak ve sert dokuların iltihabi hastalıkları ve bunların tedavisi ile ilgilenen bölümdür. Dişler çene kemiklerinde, kemiğin alveolar çıkıntı denilen bölümünün içinde gömülüdür. Alveol ile dişin kök yüzeyi arasında, liflerden oluşan fibroelastik bir doku bulunur. Bu dokuya periodontal ligament denilir ve dişler üzerine gelen kuvvetlerin çene kemiklerine yumuşatılarak iletilmesini sağlar. Bu yapının üzerini diş eti ve ağız mukozası örter. İşte dişi çevreleyen tüm bu dokuların ortak adı periodontal dokudur.

Sağlıklı diş eti açık pembe renkte ve diş ile birleşim yerinde bıçak sırtı gibi sonlanan bir dokudur ve fırçalamakla kanamaz.

Periodontal dokular, dişlerin yüzeyini kaplayan “mikrobiyal dental plak” adı verilen birikinti nedeniyle iltihaplanır.

Diş eti iltihaplarının neden olduğu diş kayıpları, çürüklerin neden olduğu diş kayıplarından çok daha fazladır.

GİNGİVİTİS: Periodontal dokulardan sadece diş etinin sağlığını kaybetmesidir.Diğer periodontal dokulara iltihap daha geçmemiştir. Diş etleri kırmızı ve şiştir. Bazen kendiliğinden bazen de diş fırçalarken diş etinde kanamalar olur.

PERİODONTİTİS: Diş etinde başlayan kronik iltihabın periodontal ligament ve alveol kemiğine geçmesi ile yumuşak ve sert doku yıkımının olduğu daha ağır bir klinik tablodur.

Periodontal hastalıkların önlenmesinde öncelikli görev kişinin kendisindedir. Günlük ağız bakımı doğru ve düzenli yapılmalıdır.