KATARAKT
Katarakt şeffaf olan lensin, matlaşmaya başlayarak gözün önünde görme netliğini bozan bir sis perdesinin oluşması i Gözde de tıpkı fotoğraf makinaları içindeki gibi lensler bulunur. Fotoğraf makinesinin lensi lekeli olduğunda ya da çizildiğinde fotoğrafın bulanık olması gibi, insan gözündeki katarakt sonucunda da lens saydamlığını yitirir ve görüntüyü bulanıklaştırır.
 Belirtileri
Kataraktın en önemli belirtisi hastanın görme fonksiyonlarında meydana gelen değişikliktir. Bu değişiklik uzağı görememe, yakını görememe şeklinde olabilir.
– Daha önce kullanılan gözlüklerle net görememe,
– Bakılan yerlerde gölgeler görüp, renkleri ayırt edememe (Özellikle mavi renk)
– Gece karanlığında araba kullananlarda ışıklar etrafında renkli halkaların oluşması,
– Çift görme, şekilsiz ve bulanık görme,
– Kontakt lens veya gözlük numaralarının sık sık değişmesi,
– Derinlik hissinin kaybı,
– Göz yorgunluğu,
– Baş ağrısı,
– Bakılan yerde siyah lekeler, gölgeler görme gibi şikayetler kataraktın diğer belirtileri arasındadır.
 Teşhisi
Öncelikli olarak hasta detaylı bir muayeneden geçirildikten sonra; gözün bütün bölümleri önden arkaya doğru değerlendirilir. İncelemeler en önde bulunan kornea denilen cam tabakanın incelenmesinden başlayarak arkasında bulunan göz merceğinin incelenmesiyle devam eder. Gözün renkli kısımları ise ilaçlarla genişletildikten sonra, göz merceği detaylı olarak muayene edilir. Hastalardaki görme azlığının altında yatan sebepler araştırılarak rahatsızlığın “katarakt” olup olmadığı kesinleştirilir.
Katarakt’ı Etkileyen Faktörler
Diğer göz rahatsızlıkları, şeker, tansiyon gibi bazı hastalıklar kataraktın ortaya çıkışını kolaylaştırabilmektedir.

 Isı da katarakt üzerinde önemli rol oynaması sebebiyle; fırıncılarda, demir dövme işiyle uğraşanlarda ya da aşırı ısıya maruz kalan mesleklere sahip olanlarda katarakta sık rastlanır.

Yapılan araştırmalar sonrasında kadınlarda ve zencilerde kataraktın daha fazla görüldüğü ortaya çıkmıştır.

Göze darbe gelmesi, iğne, çivi, diken batması gibi kuvvetli bir travmanın hemen arkasından katarakt gelişebilir.

Travmanın şiddetine göre etkisinde artış olur. Eğer travma büyük ise katarakt hızla büyüyebilmektedir.
 Tedavi:

Kataraktın tedavisi cerrahidir. Medibey Cerrahi Tıp Merkezi ve anlaşmalı olduğumuz hastanelerde katarakt ameliyatları SGK kapsamında  “FAKO” yöntemi kullanılarak gerçekleştirilir. FAKO yönteminin en büyük avantajı erken dönemde görme netliğini sağlamasıdır.
Katarakt ameliyatı; genel anestezi, lokal anestezi ve damla anestezi olmak üzere üç çeşit anestezi yöntemi kullanılarak gerçekleştirilir.