Hipofiz Adenomları
Vücudumuzun düzenli çalışmasını sağlayan sistemlerden biri endokrin (hormon) sistemdir. Bu sistem hormonlardan sorumludur ve bir çok hormonun üretimi 2 görme sinirinin arasında beynin tam ortasında yer alan hipofiz bezi tarafından yönetilir. Hipofiz adenomu bu bezin tümörlerine verilen isimdir ve oldukça sık görülür.
Aslında hipofiz bezi beyine ait bir yapı değildir dolayısıyla bu tümör de beyin tümörü değildir. Adenomlar iyi huylu tümörlerdir ve herhangi başka bir bölgeye sıçramazlar. Çok yavaş büyüyen kadınlarda sık görülen tümörlerdir.
İyi huylu olması, yavaş büyümesi ve beyin dokusu içinde değil de hipofiz bezi içinde yer almasına rağmen çok önemli bir hastalıktır. Çünkü yerleşim yeri itibariyle 1 cm üzerine çıktığında görme sinirlerine baskı yaparak körlüğe dek giden görme bozukluğuna yol açabileceği gibi hormon bozukluğuna yol açtığı için tüm vücudu etkiler. Örneğin bu bezde yapılan prolaktin yani süt hormonu tümör nedeniyle artarsa hastada adet düzensizliği, memelerden süt gelmesi, kısırlık , büyüme hormonu artarsa ellerde ayaklarda burunda yüzde büyüme ve ileriki aşamada kalp yetmezliği görülebilir. Guatr, guatr’a bağlı titreme , terleme, kilo kaybı, saç dökülmesi, ayrıca cushing hastalığına bağlı aşırı kilo alımı, kıllanmada artış, hipertansiyon diğer hormonlar ile ilgili gelişebilen şikayetlerdir.
Sık görülmesi nedeniyle adet düzensizliği ve memelerden süt gelmesi şikayeti olan kadınların mutlaka beyin cerrahisi kontrolü olması gerekmektedir. İlaç tedavisine yanıt vermeyenlere, 1 cm üzerinde tümörü olanlara veya görme bozukluğu gibi baskı etkisi oluşan hastalara cerrahi tedavi yada ışın tedavisi önerilmektedir.