Diyabetik ayak ve ozon tedavisi

Diyabetes mellitus(Şeker Hastalığı), kronik bir hastalıktır. Hastalık tüm vücut sistemlerinde hasara neden olur.

Diyabet hastalığının komplikasyonları uzun sürede ortaya çıkar ve yavaş bir seyir izler. Böbrek komplikasyonları, sinir komplikasyonları, göz komplikasyonları vs. Oysa ayak yaraları ani olarak görülür, hızlı ilerler, bir anda ayağı ve hayatı tehdit eder bir boyuta ulaşır. Hissiz ve kan dolaşımı azalmış hastaların ayaklarında kolayca yaralar açılabilir. Bu yaralara enfeksiyon ilave olur.

Travmalar hariç tüm ampütasyonların (tüm ayak-bacak kesilmesi) yarısından diyabet Hastalığı ve onun komplikasyonları sorumludur.

Diyabetik hastaların ayak dolaşımları bozulmuş, hissetmelerine yarayan sinirler harab olmuştur. Bu nedenle diyabetik yaralar çok hızlı bir şekilde enfekte yaraya dönüşürler. İyi yara bakımı yapılmayan, dolaşımı düzenlenmeyen ayaklarda yeniden yara ve enfeksiyon gelişme riski çok yüksektir.

Ozon tedavisi diğer tedavi yöntemleri ile kombine edildiğinde diyabet yaraların tedavisinde çok üstündür. Ozon tedavisi diğer tedavi yöntemleri ile tam olarak elde edilemeyen bazı avantajlara sahiptir. Bu tedavi ile dolaşımı bozuk ayak bölgesinin kanlanması güçlü bir şekilde desteklenir ve alyuvarların dokuya oksijen bırakma kapasitesi artırılır. Ozon sinir harabiyetinin azalmasına da yardımcıdır. Enfeksiyona neden olan mikroorganizmalarla savaşan vücut savunma hücrelerini (lökositler-beyaz kan hücreleri) alarma geçirerek savaşma kapasitelerini yükseltir. Bu kombine etkiler pek çok diyabetik ayağın ozon tedavisinden yarar görmesine neden olur. Ozon tedavisi ayrıca kan şekerinin düzenlenmesine de yardımcı olur.

Major otohemoterapi, ozonlu su ve torbalama yöntemlerinin uygun şekilde kombinasyonu amputasyonların (ayak veya bacağın kesilmesi) önemli bir kısmını önleyebilir.