Hiperhidrozis, ısı veya egzersizden bağımsız olarak anormal derecede aşırı terlemedir. Terleme giysilerinizi ıslatacak kadar çok ya da ellerinizden damla damla damlayacak kadar şiddetli olabilir. Bu aşırı terleme, normal günlük aktiviteyi bozmanın yanı sıra, kişide sosyal kaygıya ve utanmaya neden olabilir
Belirtiler
İnsanlar, egzersiz yaparken, gayret ettiğinde, sıcak bir ortamda ya da endişeli veya stres altındayken terler.
Hiperhidrozis genellikle vücudumuzun eller, ayaklar, koltuk altları veya yüzümüzü etkiler ve uyanık olduğumuz periyodda haftada en az bir kez oluşur. Terleme genellikle vücudun her iki tarafında simetrik olarak ortaya çıkar.
Aşırı terlemenize, baş dönmesi, göğüs ağrısı veya mide bulantısı eşlik ediyorsa derhal tıbbi yardım alın.
• Terleme günlük rutini bozacak kadar fazla ise
• Terleme, duygusal sıkıntı veya sosyal çekingenliğe neden oluyorsa
• Birdenbire alışılmıştan daha fazla terlemeye başlarsa
• Bilinmeyen bir sebepten dolayı gece terlemeleri oluşursa vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna müracaat etmelisiniz.

 

Aşırı terleme normalde sağlığa zarar vermeyen bir rahatsızlıktır. Ancak kişilerin sosyal yaşantısını, öğrenimini, iş hayatını, psikolojik durumunu etkiliyorsa tedavi edilmelidir.

Tedavi Seçenekleri

Medikal Tedaviler:

  • Terleme önleyici pomad ve losyonlar:
  • İyontoforez:
  • Botox enjeksiyonu:                                                                                   Cerrahi Tedaviler:
    1) TORAKAL SEMPATEKTOMİ:  ETS, VATS denilen kapalı ameliyat yöntemi kullanılmaktadır. Kamera eşliğinde 1 veya birkaç adet delik açmak suretiyle gerçekleştirilir. Özellikle el ve koltuk altı terlemelerinde uygulanmaktadır. Kalıcı çözüm sağlar. Cerrahi tedavinin esası aşırı çalışarak fazla terlemeye neden olan sempatik sistem sinirlerinin klipslenmesi, kesilmesi veya çıkarılmasıdır. Bu sinirlerin terleme dışında fonksiyonu yoktur.
  • 2) Lazer ile terleme tedavisi

Bu ameliyat, tek taraflı yada aynı seansta iki taraflı uygulanabilir. Koltuk altından açılan 1 cm kadar küçük 1 veya 2 delikten sokulan kamera ve küçük aletlerle işlem gerçekleştirilmektedir. Hastaya genel anestezi verilir. İşlem süresi bir saatin altındadır. Ameliyatın etkisi hemen ortaya çıkar. Hasta uyandığında elleri kuru ve sıcaktır. Operasyon sonrası hasta 12-24 saat kadar hastanede takip edilir. Ameliyat sonrası çok az rahatsızlık verir.  Deri kıvrımları içinde kaybolacak kadar çok küçük bir iz bırakır. İyileşme bir veya birkaç gün gibi kısa bir sürede olur. Hastaların çoğu 1 haftada normal çalışma düzenlerine dönerler. Ağır kalp-akciğer hastalığı olan, plevral hastalık veya akciğer ameliyatı geçiren, tedavi edilemeyen tiroid hastalığı olanlar cerrahi tedavi için uygun değildir. Etkili, kalıcı, emniyetli ve çok az rahatsızlık veren bir tedavi yöntemidir.

Vücudun başka bölgelerinde (sırt, kalça) terlemenin artması %20-50 ile en sık görülen yan etkidir. Diğer yan etkiler %1 civarındadır. Göz kapağı düşüklüğü, akciğer zarları arasında hava birikmesi çok nadir görülebilir. Bu yöntemle, el terlemesinde: %98, koltuk altı terlemesinde: %80 üzerinde başarılı sonuç alınmaktadır.