AKCİĞER KANSERLERİ

Akciğerler, göğüs boşluğumuzda nefes alırken oksijenin alınmasını ve nefes verirken karbondioksitin atılmasını sağlayan sağ ve sol olmak üzere  iki adet süngerimsi organıdır.

Akciğer kanseri, Amerika Birleşik Devletleri’nde hem kadınlarda hem erkeklerde kanser ölümlerinin en önde gelen nedenidir. İstanbul, Beykoz da bulunan kliniğimiz tüm akciğer hastalıkları konusunda bronkoskopi, tomografi, mediastinoskopi, pet-ct, ince iğne biopsisi ile ve tam deneyimli kadrosu ile halkımızın hizmetindedir.

Sigara içen insanlar, akciğer kanseri açısından en büyük riski taşıyanlardır. Akciğer kanseri riski, sigara içme süresine ve günlük içilen sigara sayısına bağlı olarak artar. Uzun yıllar sigara içenler, sigarayı bırakmakla akciğer kanseri gelişme şansını önemli ölçüde azaltırlar.

BELİRTİLER

Akciğer kanserleri, tipik olarak en erken evrelerde belirti ve semptomlara neden olmaz. Akciğer kanseri belirtileri ve semptomları genellikle hastalığın ilerlemesi ile ortaya çıkar.

Akciğer kanseri belirtileri şunları içerir:

Gitmeyen, inatçı yeni bir öksürük

Kronik öksürükteki veya sigara içen öksürüğünde değişiklik

Öksürük ile balgamda kan görülmesi

Nefes darlığı

Göğüs ağrısı

Hırıltı

Ses kısıklığı

İstemeden kilo kaybetmek

Kemik ağrısı

Baş ağrısı

Sizi endişelendiren herhangi bir ısrarcı ve geçmeyen bulgu veya semptomunuz varsa doktorunuza başvurun…

Eğer sigara içiyorsanız ve bırakamıyorsanız, doktorunuza basurun. 

 

AKCİĞER KANSERİNİN SEBEPLERİ.

 

Sigara, akciğer kanserlerinin en önemli sebebidir. Sigara içenler ve sigara dumanına maruz kalanlar(pasif içicilik) akciğer kanseri açısından en büyük risk altında olanlardır. Ancak akciğer kanseri, hiç sigara içmeyen ve sigara dumanına hiç maruz kalmayanlarda da görülür. Bu vakalarda akciğer kanserinin net bir nedeni saptanamayabilir.

 

Sigara içmek akciğer kanserine nasıl neden olur?

 

Biz hekimler, Sigara içiciliğinin ve pasif içiciliğin akciğerlerde bulunan hücrelere zarar vererek akciğer kanserine neden olduğuna inanıyoruz. Kansere neden olan maddeler ile (kanserojenler) dolu sigara dumanını soluduğumuzda, akciğer dokusunda değişiklikler hemen başlar.

Başlangıçta vücudunuz bu hasarı onarabilir. Ancak tekrarlanan maruz kalmalar ile akciğerlerimizin normal hücreleri giderek daha fazla hasar görür. Zamanla bu hasar, hücrelerin anormal şekilde hareket etmesine ve sonuçta kanser gelişmesine neden olur.

 

Akciğer kanseri türleri

Akciğer kanseri, mikroskop altında kanser hücrelerinin görünümüne dayalı olarak iki ana bölüme ayırılır. Bu kanser tipine göre yapılacak tedaviye karar verilir. Akciğer kanserinin iki genel tipi şunlardır:

 

Küçük hücreli ( Small cell) akciğer kanseri. Küçük hücreli akciğer kanseri neredeyse sadece ağır sigara içicilerinde görülür ve küçük hücreli dışı akciğer kanserinden daha az görülür.

Küçük hücreli dışı ( Non- small cell) akciğer kanseri. Küçük hücreli dışı akciğer kanseri, benzer şekilde davranan çeşitli akciğer kanseri tipleri için kullanılan bir isimdir. Küçük hücreli dışı akciğer kanserleri skuamoz hücreli karsinoma, adenokarsinoma ve büyük hücreli karsinomayı içerir.

 

AKCİĞER KANSERİ RİSK FAKTÖRLERİ:

Bir dizi faktörler akciğer kanseri riskinizi artırabilir.  Bu faktörlerin bir kısmı kontrol edilebilir faktörler, Örnegin: sigarayı bırakmak, bir kısmı ise kontrol edimemez Örneğin: Aile hikayeniz faktörlerdir.

 

Akciğer kanseri için risk faktörleri şunları içerir:

 

Sigara içmek. Akciğer kanseri riskiniz her gün içtiğiniz sigara sayısı ve sigara içtiğiniz yıl sayısıyla birlikte artar. Herhangi bir yaşta sigaranın bırakılması, akciğer kanseri gelişme riskinizi önemli ölçüde azaltabilir.

Sigara dumanına maruz kalma( Pasif içicilik). Sigara içmemenize rağmen, dumana maruz kalırsanız, akciğer kanseri riskiniz artar.

Radon gazına maruz kalma: Radon; toprak, kaya ve sudaki doğal uranyum parçalanmasıyla üretilir. Evler de dahil olmak üzere herhangi bir binada güvenli olmayan radon seviyeleri birikebilir.

Asbest ve diğer kanserojenlere maruz kalma: İşyerlerinde asbest veya arsenik, krom ve nikel  gibi kansere neden olduğu bilinen başka maddeler maruz kalma ki özellikle sigarada kullanıyor iseniz akciğer kanseri geliştirme riskini artırır.

Ailede akciğer kanseri öyküsü: Bir ebeveyni, kardeşi veya akciğer kanserli bir çocuğu olan insanlarda hastalık riski yüksektir.

 

Komplikasyonlar

Akciğer kanseri aşağıdaki komplikasyonlara neden olabilir:

  • Nefes darlığı.Akciğer kanseri olan hastalarda, kanser ana ve büyük hava yollarına doğru ilerleyip, tıkayarak nefes darlığına yol açabilir. Aynı zamanda akciğer kanseri,  akciğerlerin etrafında sıvı birikmesine neden olabilir; bu da etkilenen akciğerin solunduğunda tamamen genişlemesini engelleyerek nefes darlığına yol açabilir.
  • Kan tükürme.Akciğer kanseri, solunum yolunda kanama yapabilir  ki bu öksürükle balgamda kan gelmesine neden olabilir (hemoptizi). Bazen şiddetli kanamalara sebep olabilir.
  • Ağrı.Akciğerin ya da vücudun başka bir bölgesine (örneğin bir kemik gibi) yayılmış olan ilerlemiş akciğer kanseri ağrıya neden olabilir
  • Göğüste sıvı (plevral efüzyon).Akciğer kanseri, göğüs boşluğundaki etkilenmiş akciğeri çevreleyen alanda (plevral boşluk) sıvının birikmesine neden olabilir.

Göğsünde biriken sıvı akciğerde tıkanıklığa neden olabilir. Akışı göğsünüzden boşaltmak ve plevral efüzyonun tekrar oluşma riskini azaltmak için tedaviler mevcuttur.

  • Kanser vücudun diğer bölgelerine yayılır (metastaz).Akciğer kanseri genellikle beyin ve kemikler gibi vücudun diğer bölgelerine yayılır (metastaz yapar).

Yayılan yayılma kanseri, hangi organın etkilendiğine bağlı olarak ağrı, mide bulantısı, baş ağrısı veya diğer bulgu ve belirtilere neden olabilir. Akciğer kanseri akciğerlerin ötesine geçtiğinde genellikle iyileştirilemez. İşaret ve belirtileri azaltmak ve daha uzun yaşamanıza yardımcı olmak için tedaviler mevcuttur.

önleme

Akciğer kanseri önlemenin kesin yolu yoktur, ancak şu durumlarda riskinizi azaltabilirsiniz:

  • Sigara içmeyinHiç sigara içmediysen başlama. Akciğer kanseri için bu büyük risk faktöründen nasıl kaçınacağınızı anlayabilmeleri için çocuklarınızla sigara içmemeleri konusunda konuşın. Akran baskısına nasıl tepki vereceğini bildiklerinden, çocuklarınızla erken sigaranın tehlikeleri hakkında konuşmaya başlayın.
  • Sigara içmeyi bırak.Ţimdi sigara içmeyi kes Yıllarca sigara içmiş olsanız bile akciğer kanseri riskinizi azaltabilirsiniz. Sizden ayrılmanıza yardımcı olabilecek strateji ve sigara bırakma yardımları hakkında doktorunuzla konuşun. Seçenekler nikotin yerine koyma ürünleri, ilaçlar ve destek gruplarını içerir.
  • İkinci el dumanlardan kaçının.Eğer sigara içen biriyle çalışıyorsanız ya da çalışıyorsanız, ondan ayrılmaya çağırın. En azından kendisine dışarıda sigara içmesini isteyin. Barınak ve restoran gibi insanların sigara içtiği yerlerden kaçının ve sigara içilmeyen seçenekler araştırın.
  • Evinizi radon için test edin.Özellikle radonun bir problem olduğu bilinen bir bölgede yaşıyorsanız, evinizdeki radon seviyelerini kontrol ettirin. Evinizi daha güvenli yapmak için yüksek radon seviyeleri düzeltilebilir. Radon testi hakkında bilgi için, yerel halk sağlığı bölümünüze veya Amerikan Akciğer Birliği’nin yerel bir bölümüne başvurun.
  • Karsinojenlerden kaçının.İş yerindeki zehirli kimyasallara maruz kalmamak için kendinizi korumak için önlem alın. İşvereninizin önlemlerini takip edin. Örneğin, korunma için bir yüz maskesi verildiyse, daima giyin. Kendinizi iş yerinde korumak için neler yapabileceğinizi doktorunuza sorun. Sigara içerseniz, işyerindeki karsinojenlerden akciğer hasarı riski artar.
  • Meyve ve sebzelerle dolu bir diyet yeyin.Çeşitli meyve ve sebzelerle sağlıklı bir diyet seçin. Vitaminlerin ve besinlerin besin kaynakları en iyisidir. Zararlı olabilecekleri için, hap şeklinde çok miktarda vitamin almaktan kaçının. Örneğin, ağır sigara içenlerde akciğer kanseri riskini azaltmayı umut eden araştırmacılar kendilerine beta karoten takviyeleri verdi. Sonuçlar, takviyelerin aslında sigara içenlerde kanser riskini arttırdığını gösterdi.
  • Haftanın en günlerini egzersiz yapın.Eğer düzenli egzersiz yapmazsan yavaş başla. Haftanın en günlerini egzersinl

 

Teşhis

Bronkoskopi

Sağlıklı insanları akciğer kanseri açısından test etme

Akciğer kanseri riski yüksek kişiler, düşük doz BT taramaları kullanarak yıllık akciğer kanseri taramasını düşünebilir. Akciğer kanseri taraması, genellikle uzun yıllar boyunca sigara içen ve sağlıklı olan 55 yaş ve üstü kişiler için önerilir.

Akciğer kanseri riskinizi doktorunuzla tartışın. Hep birlikte, akciğer kanseri taramasının sizin için doğru olup olmadığına karar verebilirsiniz.

Akciğer kanseri teşhisi için testler

Akciğer kanseri olabileceğini düşünmeniz için sebep varsa, doktorunuz kanserli hücreleri aramak ve diğer koşulları ekarte etmek için birkaç test isteyebilir.

Testler aşağıdakileri içerebilir:

  • Görüntüleme testleri.Akciğerlerinizdeki bir X-ray görüntüsü anormal bir kitle veya nodülü gösterebilir. Bir BT taraması, akciğerlerinizde bir X-ışınında algılanamayan küçük lezyonları ortaya çıkarabilir.
  • Balgam sitolojisi.Öksürüğünüz varsa ve balgam çıkarıyorsanız, mikroskop altında balgam ararken bazen akciğer kanseri hücrelerinin varlığını ortaya çıkarabilirsiniz.
  • Doku numunesi (biyopsi).Anormal hücrelerin bir örneği, biyopsi adı verilen bir prosedürde çıkartılabilir.

Doktorunuz bronkoskopi de dahil olmak üzere çeşitli şekillerde biyopsi yapabilir; doktorunuz boğazınızdan akan ciğerlerinize geçen ışıklı bir tüp kullanarak akciğerlerinizin anormal yerlerini inceler; mediastinoskopi, boynunuzun tabanında bir kesi yapılır ve göğüs kemiğinizin arkasına lenf bezlerinden doku örnekleri almak için cerrahi aletler yerleştirilir; ve iğne biyopsisi, doktorunuz şüpheli hücreleri toplamak için bir iğneyi göğüs duvarınızdan akciğer dokusuna yönlendirmek için X-ray veya BT görüntüleri kullanmaktadır.

Lenf düğümlerinden veya karaciğeriniz gibi kanserin yaygınlaştığı diğer bölgelerden bir biyopsi örneği alınabilir.

Kanser hücrelerinin laboratuarda dikkatli bir şekilde analiz edilmesi, ne tür bir akciğer kanseri bulunduğunu ortaya çıkaracaktır. Sofistike test sonuçları, doktorunuza hücrelerinin prognozunuzu belirlemenize ve tedavinize rehberlik edebilmesine yardımcı olan spesifik özelliklerini söyleyebilir.

Kanserin boyutunu belirlemek için yapılan testler

Akciğer kanseri teşhis edildiğinde, doktorunuz kanserinizin derecesini (evre) belirlemek için çalışacaktır. Kanserinizin evresi size ve doktorunuza hangi tedavinin en uygun olduğuna karar vermenize yardımcı olur.

Evreleme testleri, doktorunuzun kanserin akciğerlerinizin ötesine yayılmış olduğuna dair kanıt aramak için görüntüleme prosedürlerini içerebilir. Bu testler arasında BT, MR, pozitron emisyon tomografisi (PET) ve kemik taramaları bulunur. Her test her kişiye uygun değildir, bu yüzden hangi prosedürlerin sizin için uygun olduğunu doktorunuzla konuşun.

Akciğer kanserinin evreleri, 0 ile IV arasında değişen, en düşük kademeler akciğerle sınırlı kanseri belirten Roma rakamlarıyla gösterilir. Evre IV aşamasına gelindiğinde, kanser gelişmiş kabul edilir ve vücudun diğer alanlarına yayılır.

tedavi

Akciğer kanseri ameliyatı

Siz ve doktorunuz genel sağlık durumunuz, kanserinizin türü ve evresi ve tercihleriniz gibi bir dizi faktöre dayalı bir kanser tedavi planı seçersiniz.

Bazı durumlarda tedavi görmemeyi seçebilirsiniz.Örneğin, tedavinin yan etkilerinin potansiyel yararları aştığını hissedebilirsiniz. Durum böyle olduğunda, doktorunuz ağrı veya nefes darlığı gibi kanserin neden olduğu semptomları tedavi etmek için rahat bakım öneride bulunabilir.

cerrahlık

Ameliyat sırasında cerrah akciğer kanseri ve sağlıklı doku marjını kaldırmaya çalışır.Akciğer kanseri kaldırma prosedürleri şunları içerir:

  • Tümörüiçeren akciğerin küçük bir bölümünü çıkarmak için kama rezeksiyonu ile birlikte sağlıklı bir doku marjı
  • Akciğerin daha büyük bir bölümünü çıkarmak için segmental rezeksiyon, ancak tüm lobu değil
  • Bir akciğerin tüm lobunu çıkarmak için lobektomi
  • Akciğerin tamamını çıkarmak için pnömonektomi

Cerrahiye giderseniz, cerrahınız kanser belirtileri olup olmadığını kontrol etmek için lenf bezlerini göğsünüzden de çıkarabilir.

Kanseriniz akciğerlerle sınırlıysa cerrahi bir seçenek olabilir. Daha büyük bir akciğer kanseriniz varsa, doktorunuz kanseri küçültmek için ameliyattan önce kemoterapi veya radyasyon terapisi önerebilir. Ameliyat sonrasında kanserli hücrelerin bırakılacağı veya kanserinizin tekrarlayabileceği riski varsa, doktorunuz cerrahiden sonra kemoterapi veya radyasyon tedavisi önerebilir.

Minimal invazif cerrahi ve video yardımlı torakoskopik cerrahi (VATS) gibi gelişmiş cerrahi teknikler, akciğer kanseri ameliyatı sonrası hastanede geçirmeniz gereken süreyi azaltabilir ve normal faaliyetlerinize daha erken dönmenize yardımcı olabilir. Araştırmalar, bu operasyonların çoğunu her yıl gerçekleştiren hastanelerde minimal invaziv akciğer kanseri ameliyatı geçiren kişilerin daha az ağrı ve daha az komplikasyon yaşama eğilimi gösterdiğini gösteriyor. Mayo Klinik cerrahları her yıl 900’den fazla KDV prosedürü uygularlar.

Radyasyon tedavisi

Radyoterapi, kanser hücrelerini öldürmek için X ışınları ve protonlar gibi kaynaklardan gelen yüksek güçlü enerji kirişleri kullanıyor. Radyasyon terapisi esnasında, bir makine etrafınızdan dolaşırken masanızın üzerinde yalan söylersiniz, ışınımı vücudunuzdaki kesin noktalara yönlendirirsiniz.

Lokal olarak gelişmiş akciğer kanseri olan insanlar için, radyasyon ameliyattan önce veya ameliyattan sonra kullanılabilir. Genellikle kemoterapi tedavileri ile kombine edilir.Ameliyat bir seçenek değilse, kombine kemoterapi ve radyasyon tedavisi birincil tedaviniz olabilir.

İleri akciğer kanseri ve vücudun diğer alanlarına yayılmış olanlar için radyasyon terapisi, ağrı gibi belirtileri hafifletmeye yardımcı olabilir.

Standart radyoterapi teknikleriyle karşılaştırıldığında, daha yeni ve kesin olarak hedeflenmiş tedaviler daha etkili olabilir ve daha az yan etkiye neden olabilir. Mayo Clinic, yoğunluk modülasyonlu radyasyon terapisi, hacimsel modüle ark tedavisi, görüntü kılavuzluğunda radyoterapi ve proton tedavisi de dahil olmak üzere en yeni radyasyon planlama ve tedavi teknolojilerini sunmaktadır.

Kemoterapi

Kemoterapi kanser hücrelerini öldürmek için ilaç kullanıyor. Bir veya birden fazla kemoterapi ilacı kolunuzdaki damar yoluyla verilebilir (intravenöz olarak) veya sözlü olarak alınabilir. İlaçların kombinasyonu, genellikle haftalar veya aylar boyunca bir dizi tedavide verilir, aralar kopabilir ve böylece iyileşebilirsiniz.

Kemoterapi, ameliyattan sonra kalan herhangi bir kanser hücresini öldürmek için sıklıkla kullanılır. Tek başına veya radyasyon tedavisi ile kombine edilebilir. Kemoterapi, kanseri küçültmek ve çıkarılmasını kolaylaştırmak için ameliyattan önce de kullanılabilir.

Akciğer kanseri gelişmiş kişilerde, kemoterapi ağrı ve diğer belirtileri hafifletmek için kullanılabilir.

Radyocerrahi

Stereotaktik vücut radyoterapisi, radyocerrahi olarak da bilinir ve kanserde bir çok açıdan birçok radyasyon ışını hedefleyen yoğun bir radyasyon tedavisidir. Stereotaktik vücut radyoterapisi genellikle bir veya birkaç tedavide tamamlanır.

Radyocerrahi, ameliyat yapılmayan küçük akciğer kanserlerine sahip kişiler için bir seçenek olabilir. Beyin dahil olmak üzere vücudun diğer bölgelerine yayılmış akciğer kanseri tedavisinde de kullanılabilir.

Hedeflenen ilaç terapisi

Hedeflenen ilaç tedavileri, kanser hücrelerinde bulunan spesifik anomalilere odaklanır.Bu anormallikleri bloke ederek, hedefli ilaç tedavileri kanser hücrelerinin ölmesine neden olabilir.

Çoğu, gelişmiş veya tekrarlayan kanserli insanlar için saklıdır, ancak birçok hedefli tedavi ilacı akciğer kanseri tedavisinde kullanılır.

Bazı hedefe yönelik terapiler yalnızca kanser hücreleri belirli genetik mutasyonlara sahip insanlarda işe yarar. Kanser hücreleri, bu ilaçların sana yardımcı olup olmayacağını görmek için bir laboratuarda test edilebilir.

İmmünoterapi

İmmünoterapi, kanserle savaşmak için bağışıklık sisteminizi kullanır. Vücudunuzun hastalıkla mücadele eden bağışıklık sistemi kanserinize hücum etmeyebilir, çünkü kanser hücreleri bağışıklık sistemi hücrelerini körleştiren proteinler üretir. İmmünoterapi, bu işleme müdahale ederek çalışır.

İmmünoterapi tedavileri genellikle ileri akciğer kanseri olan insanlar için saklıdır.

Mayo Clinic araştırmacıları, metastatik akciğer kanseri olan insanlar için bakım konusunda devrim yaratan bağışıklık kontrol noktası inhibitörleri olarak adlandırılan immünoterapi tedavilerine yol açan önemli bir keşif yaptı.

Palyatif bakım

Akciğer kanseri olan insanlar genellikle kanser bulguları ve semptomlarının yanı sıra tedavinin yan etkilerini de yaşar. Palyatif bakım olarak da bilinen destekleyici bakım, belirtilerinizi ve belirtilerinizi en aza indirgemek için bir doktorla birlikte çalışmayı içeren bir tıp uzmanlık alanıdır.

Doktorunuz, kanser tedaviniz sırasında ve sonrasında rahat olmanızı sağlamak için tanıdan hemen sonra bir hafifletici bakım ekibi ile görüşmenizi tavsiye edebilir.

Bir çalışmada, tanıdan hemen sonra destekleyici bakıma başlamış, küçük hücreli dışı akciğer kanseri gelişmiş olan insanlar, kemoterapi ve radyasyon gibi tedavilere devam edenlerden daha uzun yaşadı. Destekleyici bakım alanlar daha iyi bir ruh hali ve yaşam kalitesi bildirdiler. Ortalama olarak, standart bakım alanlara kıyasla neredeyse üç ay daha kurtuldu.

 

Alternatif tıp

Tamamlayıcı ve alternatif akciğer kanseri tedavileri kanserinizi tedavi edemez. Ancak, tamamlayıcı ve alternatif tedaviler genellikle belirtilerin ve belirtilerin hafifletilmesine yardımcı olmak için doktorunuzun bakımıyla birleştirilebilir.

Amerikan Göğüs Hekimleri Koleji, akciğer kanseri olan insanlarda şu konularda rahatlık bulabileceğini önermektedir:

  • Akupunktur.Akupunktur seansı sırasında, eğitimli bir uygulayıcı, küçük iğneleri vücudunuzdaki hassas noktalere yerleştirir. Akupunktur ağrıyı hafifletebilir ve mide bulantısı ve kusma gibi kanser tedavisinin yan etkilerini hafifletebilir, ancak akupunkturun kanseriniz üzerinde herhangi bir etkisi olduğuna dair bir kanıt bulunmamaktadır.
  • Hipnoz.Hipnoz genellikle gevşeme egzersizleri ile sizi yönlendiren ve sevindirici ve olumlu düşünceler düşünmenizi isteyen bir terapist tarafından yapılır. Hipnoz kanserli kişilerde kaygı, bulantı ve ağrıyı azaltabilir.
  • Masaj.Masaj sırasında, masaj terapisti cildinize ve kaslarınıza basınç uygulamak için ellerini kullanır. Masaj, kanserli insanlarda kaygı ve ağrıyı hafifletmeye yardımcı olabilir. Bazı masaj terapistleri özel olarak kanserli kişilerle çalışmak üzere eğitilirler.
  • Meditasyon.Meditasyon, bir fikir, görüntü veya ses gibi bir şeye odaklandığınız sessiz bir yansıma zamanıdır. Meditasyon, kanserli kişilerde stresi azaltabilir ve yaşam kalitesini artırabilir.
  • Yoga.Yoga, derin nefes alma ve meditasyon ile germe hareketlerini birleştirir. Yoga, kanserli kişilerin daha iyi uyumanmasına yardımcı olabilir.

Başa çıkma ve destek

Kanser teşhisi ezici olabilir. Zamanla, kanserin sıkıntı ve belirsizliğiyle başa çıkmanın yollarını bulacaksınız. O zamana kadar şu konularda yardımcı olabilirsiniz:

  • Bakımınız hakkında kararlar almak için akciğer kanseri hakkında yeterince bilgi edinin.Akciğer kanseri hakkında doktorunuza danışın, tedavi seçenekleriniz ve isterseniz prognozunuz da dahil. Akciğer kanseri hakkında daha fazla bilgi edinirken, tedavi kararlarında kendinize güvenebilirsiniz.
  • Arkadaşlarınız ve ailenizi yakın tutun.Yakın ilişkilerinizi kuvvetlendirmek, akciğer kanseri ile uğraşmanıza yardımcı olacaktır. Arkadaşlarınız ve aileniz, ihtiyacınız olan pratik desteği sağlayabilir; örneğin, hastanedeyken evinize bakmak gibi. Ve kanserden rahatsız olduğunuzda duygusal destek görebilirler.
  • Konuşacak birini bul.Umutlarınız ve korkularınız hakkında konuşmayı dinlemeye istekli iyi bir dinleyici bulun. Bu bir arkadaş veya aile üyesi olabilir. Danışman, tıbbi sosyal hizmet uzmanı, din adamları veya kanser destek grubu için endişe ve anlayış da yararlı olabilir.

Bölgenizdeki destek grupları hakkında doktorunuza danışın. Veya Ulusal Kanser Enstitüsü veya Amerikan Kanser Derneği gibi yerel ve ulusal kanser organizasyonlarını kontrol edin.

Randevunuza hazırlanıyor

Eğer sizi endişelendiren belirtiler ve belirtileriniz varsa, aile doktorunuzu görünce başlayın. Doktorunuz akciğer kanseri olduğunuzdan şüphelenirse muhtemelen bir uzmana yönlendirileceksiniz. Akciğer kanseri olan kişilere yönelik uzmanlar şunları içerebilir:

  • Kanser tedavisinde uzman doktorlar (onkologlar)
  • Akciğer hastalıklarını teşhis ve tedavi eden doktorlar (pulmonologlar)
  • Kanseri tedavi etmek için radyasyon kullanan doktorlar (radyasyon onkolojistleri)
  • Akciğerde cerrahlar (göğüs cerrahları)
  • Kanser ve kanser tedavisinin belirtilerini ve semptomlarını tedavi eden doktorlar (palyatif bakım uzmanları)

Ne yapabilirsin

Randevular kısa olabilir ve genellikle kapatılacak çok zemin olduğundan, iyi hazırlanmış olmak iyi bir fikirdir. Hazır olmanıza yardımcı olmak için aşağıdakileri yapmayı deneyin:

  • Herhangi bir randevu öncesi kısıtlamanın farkında olun.Randevu verdiğiniz sırada, diyetinizi kısıtlamak gibi önceden yapmanız gereken bir şey olup olmadığını sorun.
  • Randevuyu planlamanızın nedeni ile ilgisiz görünen herhangi bir belirtiyi de içererek, yaşadığınız belirtileri yazın. Belirtiler başladığında dikkat edin.
  • Başlıca stresleri veya yakın geçmişteki yaşam değişiklikleri de dahil olmak üzere önemli kişisel bilgileri not edin.
  • Aldığınız tüm ilaçların,vitaminlerin veya takviyelerin bir listesini yapın .
  • Tıbbi kayıtlarınızı toplayın.Göğüs röntgen filminiz veya farklı bir doktor tarafından yapılan taramayı yaptıysanız, o dosyayı almaya ve randevunuza getirmeye çalışın.
  • Birlikte bir aile üyesi veya arkadaş alarak düşünün.Bazen bir randevu sırasında sağlanan tüm bilgileri hatırlamak zor olabilir. Size eşlik eden biri, özlediğiniz veya unuttuğunuz bir şeyi hatırlayabilir.
  • Doktorunuza sormakiçin sorularınızı yazın .

Akciğer kanseri teşhisi konduğunda sormanız gereken sorular

Doktorunuzla olan zamanınız sınırlıdır, bu nedenle bir soru listesi hazırlamak, zamanınızı birlikte değerlendirmenize yardımcı olacaktır. Vaka incelemesinin bitmesi durumunda, sorularınızı en önemlilerinden en azından önemli kişilere listeleyin. Akciğer kanseri için sormanız gereken bazı temel sorular şunlardır:

  • Ne tür akciğer kanserim var?
  • Göğüs röntgenini veya kanseri gösteren BT taramasını görebilir miyim?
  • Belirtilerime neden olan şey nedir?
  • Akciğer kanserimin evresi nedir?
  • Daha fazla teste ihtiyacım var mı?
  • Akciğer kanseri hücrelerim, tedavi seçeneklerini belirleyebilecek gen mutasyonları için test edilmeli midir?
  • Kanserim vücudun diğer bölgelerine yayılmış mı?
  • Tedavi seçeneklerim nelerdir?
  • Bu tedavi seçeneklerinden herhangi biri kanserimi tedavi edecek mi?
  • Her bir tedavinin potansiyel yan etkileri nelerdir?
  • Benim için en iyi olduğunu düşündüğünüz bir tedavi var mı?
  • Şimdi sigarayı bırakırsam bir yararı var mı?
  • Durumumda bir arkadaşınıza veya aile üyenize ne önerirsiniz?
  • Tedaviyi istemezsem ne olur?
  • Karşılaştığım belirtileri ve belirtileri hafifletmenin yolları var mı?
  • Bir klinik araştırmaya katılabilir miyim?
  • Bir uzman görmeli miyim? Bu maliyeti alacak ve sigortam da sigortayı yapacak mı?
  • Benimle alabileceğiniz broşürler veya başka malzemeler var mı? Hangi web sitelerini önerirsiniz?

Doktorunuza sormak için hazırladığınız sorulara ek olarak, randevu sırasında başka sorular sormaktan çekinmeyin.

Doktorunuzdan ne bekleyebilirsiniz

Doktorunuz size bir takım sorular soracaktır. Onlara cevap vermeye hazır olmak, daha sonra adres etmek istediğiniz diğer noktaları da kapsayacak şekilde daha fazla zaman tanıyabilir. Doktorunuz şunları isteyebilir:

  • Belirtileri ilk kez ne zaman başlattın?
  • Belirtileriniz sürekli mi yoksa ara sıra mı?
  • Belirtileriniz ne kadar şiddetli?
  • Nefes alırken hırıltı mı yaparsın?
  • Boğazını temizlediğin gibi öksürüğün var mı?
  • Hiç amfizem veya kronik obstrüktif akciğer hastalığı tanısı aldınız mı?
  • Nefes darlığı için ilaç kullanıyor musunuz?
  • Belirtilerinizi iyileştirmek için ne varsa, neye dikkat edin?
  • Belirtilerinizi kötüleştiren şey nedir?